fbpx

iN DIT BLOG

HOE ONTWERP IK MIJN TUIN?

Met deze tips maak jij je eigen tuinontwerp

Het ontwerp en uitvoeren van een nieuw tuinontwerp heeft aardig wat voeten in aarde. Een goede basis is van groot belang en je wilt een gezellig geheel van je tuin maken, maar misschien weet je niet waar je moet beginnen. Herken jij dit ook? Dan heb ik, voor jou, een aantal tips op een rij gezet om je op weg te helpen. Start met deze tips en zo maak jij de basis van jouw tuinontwerp!  

tip 1: meten is weten

Meet als eerste je tuin goed op en zet dit op papier. Teken met potlood een plattegrond van je tuin en teken alle vormen zo goed mogelijk. Heb je misschien een vreemd hoekje in de tuin? Teken deze dan ook in. Zo kun je beter de vorm van je tuin zien en krijg je meer overzicht. Hiernaast kun je ook de huidige indeling van je tuin op papier zetten, zodat je deze later naast het nieuwe ontwerp kunt leggen. Op deze manier kun je zien wat voor werk er verricht moet worden.

Plattegrond & 3d ontwerp tuin

Tip 2: bedenk de functionaliteiten

Bedenk wat je belangrijk vindt in je tuin. Wil je graag een lekkere loungeset om vrienden te ontvangen, plek om te barbecueën of misschien een terras om te zonnen? Maak hier een lijstje van en bespreek dit ook met je partner of huisgenoot. Zo kunnen jullie samen kijken wat de belangrijkste wensen zijn en waar je ze het liefste zou verwezenlijken. Wanneer je bijvoorbeeld een overkapping wilt kan dit aan huis zijn, maar ook aan de achterkant van je tuin. Dit zijn goede aspecten om te bespreken.

tip 3: houd rekening met de stand van de zon

Heb je een zonnige tuin of een schaduwtuin? En waar is het noorden en het zuiden in je tuin? Dit is erg belangrijk om te weten om leuke zitplekken te creëren. Wanneer je het heerlijk vindt om te zonnen, wil je natuurlijk plek hebben om een ligbed neer te zetten. En wanneer je graag een boekje leest in de tuin, maar niet in de volle zon wil je hier ook de perfecte plek voor uitkiezen.

Vind je het moeilijk om deze plekken uit te zoeken? Bekijk dan de tuin op verschillende tijdstippen van de dag en schrijf op waar de zon en de schaduw zich bevinden. Vanuit daar kun je weer gemakkelijker de plekken indelen.

Tip 4: Creëer verschillende hoekjes in je tuin

Door dit te doen maak je een aantal basisvormen in je tuin en geef je de hoeken verschillende functionaliteiten. Maak hierbij verschillende plattegronden om de hoekjes op papier te zien. Zo kun je bij de ene plattegrond je loungeset een de achterkant van je tuin zetten en bij de andere plattegrond aan het huis. Of zet de eettafel op verschillende plekken neer en probeer daaromheen een afbakening te tekenen, bijvoorbeeld van een andere soort tegels, van grint of van planten.

Tuinontwerp HESTIA.
Tuinontwerp 2 HESTIA.
Tuin ontwerp door HESTIA.

Tip 5: De juiste planten op de juiste plaats

Ten vijfde maak je je tuin een echte tuin door planten te plaatsen. Doe hierbij research welke planten bijvoorbeeld in de zon mogen staan en welke niet. Maar kijk ook naar welke planten goed zijn om een hoekje af te schermen of welke planten voor de finishing touch zorgen. Zo heb je bijvoorbeeld leliegras en kleine bergsteentijm als optie voor randplant of ga voor een ficus en tuinpalm als potplant.

Tip 6: Vergeet niet de accessoires

Leuke kussentjes, sfeerverlichting of kaarsen: al deze aspecten gaan jouw tuin naar een hoger level tillen! Kijk hierbij naar het ontwerp van je woning en trek dit door in de tuin. Maak je bijvoorbeeld gebruik van een bepaalde kleur zoals blauw in je woning? Leg dan ook blauwe kussentjes neer in je tuin. Zo maak je van je tuin een verlengde van je woning.

Met deze zes tips kun jij starten aan jouw eigen tuinontwerp! En mocht je er alsnog niet uitkomen, schakel dan een professional in of doe extra research. Er is veel informatie over planten en materialen op het internet te vinden! Ik wens je veel succes met het ontwerpen van jouw tuin.

gratis online kennismakingsgesprek

Hulp nodig bij jouw tuinontwerp?

neem dan contact op